
Categorii
- Coaching (3)
- Comunicare (8)
- Dezvoltare personala (19)
- Leadership (6)
Postari recente
Valorile morale si personale sunt ca o busola: ele te ghideaza in ceea ce priveste directia calatoriei tale prin viata.
Drumul tau se poate abate uneori de la directia pe care busola ti-o arata si te poti simti ocazional confuz. Dar compasul te poate ghida mereu sa te intorci catre drumul cu adevarat important pentru tine in viata daca sau cand iti constientizezi valorile morale si personale.
Acestea sunt cunoscute si ca valori logice. Valorile morale au, in general, legatura cu societatea in care traim. Astfel, pe baza acestora, poate fi determinat daca o persoana are un comportament adecvat sau nu.
Unele exemple de valori morale sunt: respectul, bunatatea, sinceritatea, loialitatea sau solidaritatea.
Atunci cand nu stii ceea ce este cu adevarat important pentru tine, nu-ti cunosti drumul in viata si ceea ce te ghideaza ca sa treci prin ea. Astfel, apare un dezechilibru intre minte, sentimente si actiuni care duce la frustrari, deziluzii, neincredere in fortele proprii. De aceea este foarte important sa iti cunosti bine sistemul de valori.
O valoare este ceea ce un individ doreste, ii place sau prefera.
Valoarea provine din cuvantul latin „valere”, care inseamna „a fi de valoare sau a fi puternic.” Dictionarul ofera sensul cuvantului „valoare” ca valoare relativă, utilitate sau importanta, grad de excelenta si ceva (de calitate) intrinsec valoros.
Valorile sunt lentilele prin care te privesti pe tine si lumea ta.
Pe masura ce valorile se dezvolta, ele sunt cristalizate si prioritizate pentru a forma un sistem de valori. In esenta, ele formeaza propriul tau „adevar personal” din care se dezvolta stima de sine, implinirea si rezistenta.
👉 Descopera testul DISC, unul dintre cele mai bune teste de personalitate, care iti poate dezvalui mai multe despre valorile tale, puncte forte si puncte slabe.
Valorile reprezinta ceea este semnificativ pentru tine in viata la momentul actual. Ele sunt despre ceea ce iti pasa si despre ceea ce consideri a fi important.
Valorile fiecaruia sunt diferite si se pot schimba de-a lungul timpului. Ele reflecta modul in care vrem sa ne raportam la lume, la oamenii din jurul nostru si fata de noi insine.
Valorile creeaza motivatie, iar motivatia iti determina comportamentele.
Valorile au un continut specific si se formeaza ca o reactie naturala inceputa din frageda copilarie, pe care o manifestam legat de lucruri si evenimente, prin comportamentele de atractie sau respingere fata de acestea.
Te simti blocat in viata sau cariera? Ai impresia ca felul in care iti traiesti viata nu este aliniat cu valorile tale?
Am o veste buna pentru tine.
Am lansat programul de 6 sedinte de coaching pentru a te ajuta sa identifici provocarile si sa le depasesti.
Coachingul este esențial pentru dezvoltarea personală și profesională, oferindu-ți suportul și ghidarea necesare pentru a-ți atinge obiectivele și a depăși provocările.
Folosesc întrebări bine gândite pentru a te ajuta să explorezi diferite perspective și să ajungi singur la constientizări și decizii importante. Prin acest proces, te sprijin în clarificarea viziunii tale, în dezvoltarea de strategii eficiente și în identificarea pașilor necesari pentru a-ți atinge obiectivele.
Scopul este să îți ofer un spațiu sigur și susținător, unde să îți poți explora potențialul și să crești.
Din pacate multi oameni nu-si cunosc valorile personale in viata. Nu trebuie sa fii o companie ca sa ai viziune, misiune si valori personale.
Viziunea porneste de la valori. Ea reprezinta ceea ce tu vezi posibil pentru lumea din jurul tau, la care iti doresti sa contribui si tu.
Valorile mele sunt curajul, atitudinea pozitiva, asumarea si responsabilitatea. Viziunea mea este o lume in care oamenii sunt asumati si responsabili, constienti de potentialul lor real pentru a deveni cea mai buna versiune a lor din prezent.
Misiunea se refera la cum contribui la ceea ce tu ai vazut posibil pentru lumea din jurul tau, la cum pui in aplicare viziunea ta.
Misiunea mea este sa contribui prin coaching, training, ca autor la crearea unei lumi unde indivizii au curajul sa fie asumati si responsabili pentru propriile actiuni si au incredere in potentialul lor real de a deveni cea mai buna versiune a lor din prezent.
Atunci cand nu stii ceea ce este cu adevarat important pentru tine, nu-ti cunosti drumul in viata si ceea ce te ghideaza ca sa treci prin ea. Astfel, apare un dezechilibru intre minte, sentimente si actiuni care duce la frustrari, deziluzii, neincredere in fortele proprii.
Coaching-ul pentru dezvoltare personala, dar si rezultatele unui test de personalitate DISC te pot ajuta sa te cunosti mai bine. Iti stau la dispozitie pentru a parcurge impreuna acest proces de cunoastere de sine si dezvoltare.
In acest sens, organizez un curs online de leadership, ideal pentru antreprenorii care vor sa se dezvolte personal si sa aplice aceste valori in viata lor profesionala. Te poti inscrie oricand!
Onorarea valorilor inseamna constientizarea si respectarea lor, integrarea lor in fiecare aspect al vietii tale.
Un astfel de mod de raportare la valori demonstreaza respect si valorizare de sine, conducand, implicit, la dezvoltarea stimei de sine si a sentimentului de implinire.
In acest video vorbesc despre un exercitiu simplu de constientizare a valorilor morale si personale:
Valorile sunt esentiale pentru etica. Etica se preocupă de actiunile umane si de alegerea acelor actiuni.
Etica evalueaza actiunile si valorile care le stau la baza. Determina ce valori ar trebui urmarite si care nu.
Spre exemplu, curajul este una dintre valorile esentiale pentru etica.
Cei care pretuiesc curajul sunt dispusi sa sustina ceea ce cred, chiar si in fata pericolului. Curajul este o valoare morala atunci cand are de-a face cu un comportament corect vs gresit.
Trebuie sa-ti cunosti valorile pentru a nu le confunda cu obiectivele.
Valorile nu sunt aceleasi cu obiectivele, deoarece nu exista un punct final.
Iti traiesti viata in conformitate cu valorile tale, dar nu va exista niciodata un moment in care sa bifezi o valoare din lista ta ca fiind „finalizata”.
Obiectivele pot fi „atinse”, in timp ce valorile reprezinta directiile in care vrem sa ne indrepam.
Nu „ajungem” sau „terminam” vreodata valorile. De exemplu, am putea avea valoarea de a fi un parinte bun, ceea ce ar putea necesita un efort de o viata, iar obiectivul specific realizabil ar fi de a-i duce pe copiii nostri la scoala la timp. Sau am putea avea scopul de a merge la o plimbare in timp ce plasam o valoare asupra sanatatii noastre fizice.
Identificarea valorilor tale si luarea de masuri ferme fata de ele, chiar si atunci cand este inconfortabil sau dificil, reprezinta modul in care traiesti o viata cu vitalitate, sens si implinire.
Cunoasterea valorilor personale este importanta, deoarece te ajuta sa iei decizii, sa actionezi si sa te concentrezi sa te indrepti catre viata pe care ti-o doresti sa o traiesti.
Sunt mai multe tipuri de valori, printre care: personale, sociale, spirituale, universale, morale sau etice.
Acestea sunt valorile care sunt legate de dezvoltarea personalitatii umane sau norme individuale de recunoastere si protectie a personalitatii umane, cum ar fi onestitatea, loialitatea, veridicitatea si onoarea. Valorile sunt principii generale care ne regleaza comportamentul de zi cu zi. Ele nu doar dau directie comportamentului nostru, ci sunt si idealuri si obiective in sine.
Valorile personale sunt necesare pentru a ne ajuta si a merge pe calea cea buna in viata. O persoana care are valori bune devine un individ responsabil si este capabil sa delimiteze binele si raul. De asemenea, el este capabil sa ia decizii mai intelepte in viata.
👉 Ne ajuta sa luam decizii in viata noastra, bune sau rele, in functie de valorile pe care le avem;
👉 Pot da directie vietii noastre, deoarece ele ofera obiective clare in viata;
👉 Pot construi caracterul: daca o persoana isi doreste un caracter puternic, atunci trebuie sa posede valori bune precum onestitatea, loialitatea, eficienta, consecventa, compasiunea, determinarea, curajul;
👉 Pot ajuta la construirea unei societati: daca vrem o societate mai buna, oamenii trebuie sa aiba valori bune. Astfel de oameni vor ajuta la cresterea societatii si o vor face un loc mult mai bun pentru a trai.
Acestea sunt valori,standarde care privesc aspectele sociale ale vietii umane. De exemplu, adevar, onestitate, dreptate, bunatate, generozitate, toleranta, patriotism, perfectiune, excelenta etc.
De ce sunt importante valorile sociale?
Acestea pot ajuta la progres economic, dezvoltare sociala, relatii sociale si Co – operare Regionala. In plus, pot duce la cresterea standardului de viata si sustine dragostea, pacea si fericirea.
Valoarea etica suprema se numeste valoare spirituala. Valorile spirituale sunt evlavia, meditatia, yoga, autodisciplina, controlul, puritatea, devotamentul fata de Divinitate etc.
Acestea indica esenta conditiei umane. Prin valorile universale ne conectam cu umanitatea si cosmosul. Valorile universale pot fi experimentate ca viata, bucurie, fraternitate, iubire, compasiune, fericire, adevar si eternitate.
Acestea sunt cunoscute si ca valori logice. Trasaturile valorilor etice difera in functie de cei care le analizeaza: idealisti, naturalisti, pragmatisti sau realisti. Ele tin de logica fiecarui individ.
Valorile morale au, in general, legatura cu societatea in care traim. Astfel, pe baza acestora, poate fi determinat daca o persoana are un comportament adecvat sau nu. Aceste valori ne ajuta sa facem diferenta intre bine si rau, adevar si minciuna.
Exemple de valori morale:
Acestea sunt doar cateva exemple de valori morale. De fapt, ele sunt mult mai multe. Important este sa le cunosti si sa te autoanalizezi pentru a vedea in ce masura viata ta este aliniata cu acestea.
Din pacate, valorile morale pot fi pierdute. Acest lucru se poate intampla din cauza unui anturaj nepotrivit, a unui climat toxic sau din cauza ca sunt din ce in ce mai promovate valori care intra in contradictie cu acestea.
De exemplu, este din ce in ce mai greu sa manifesti solidaritate daca mesajul transmis peste tot in jurul nostru este: “Pune-te tu pe primul loc“. Din acest motiv, societatea cunoaste un declin al valorilor morale.
Totusi, s-a observat ca toate aceste valori morale au la baza o calitate primordiala, si anume iubirea. Astfel, daca aceasta exista intr-o relatie de cuplu, de familie, prietenie sau comunitate, atunci si valorile morale vor inflori.
Daca simti ca vrei si trebuie sa faci imbunatatiri in unele privinte, alege o valoare morala asupra careia sa te concentrezi in perioada urmatoare. Este important sa faci acest lucru deoarece valorile tale vor influenta direct reactia pe care o vei avea la stimulii exteriori.
Contacteaza-ma pentru o sesiune GRATUITA de coaching!
Toti indivizii cresc si se dezvolta in cadrul a sapte niveluri bine definite. Ele sunt descrise in Modelul Barrett al Celor Sapte Niveluri de Constienta. Fiecare nivel se concentreaza pe o nevoie specifica, comuna tuturor oamenilor. Masura in care un individ va creste si se va dezvolta, depinde de abilitatea de a-si satisface aceste nevoi.
Observa mai jos harta valorilor personale:
In anumite momente din viata s-ar putea sa te concentrezi mai mult pe unele niveluri si mai putin pe altele, in functie de modificarile conditiilor de viata. Este important sa intelegem, in ceea ce priveste cele sapte niveluri, “mai mare” nu este “mai bine”.
De exemplu, iti va fi greu sa fii in serviciul celorlalti (nivelul 7), daca intampini probleme legate de sanatate sau bani (nivelul 1). Foloseste aceasta harta a valorilor personale pentru a te intelege mai bine si a putea sa te aliniezi cu nevoile tale.
Cele sapte niveluri in dezvoltarea si cresterea constientei personale sunt sumarizate in diagrama de mai jos.
Primele niveluri de constienta: Supravietuire, Relatii si Stima de sine, sunt despre interesul nostru personal.
Urmarim satisfacerea nevoilor de securitate si siguranta, iubire si apartenenta si nevoia de a ne simti in pielea noastra, prin dezvoltarea unui sentiment de mandrie legat de cine suntem noi.
Nu traim un sentiment profund de satisfactie care sa dureze atunci cand ne satisfacem aceste nevoi, dar simtim o stare de anxietate daca nu le indeplinim.
Al 4-lea nivel de constienta, Transformarea, este despre depasirea fricilor. In aceasta etapa de dezvoltare, punem bazele autoritatii personale si ne gasim propria voce. Acum alegem sa traim dupa valorile si credintele care rezoneaza cu cine suntem noi cu adevarat.
Persoanele cu adevarat de succes sunt cele care pastreaza echilibrul tuturor nivelurilor. Au incredere in ceilalti, se descurca in momente de complexitate mare si reactioneaza si se adapteaza oricarei situatii.
Ultimile 3 niveluri de constienta: Coeziunea interna, A face o diferenta si In serviciul celorlalti, reprezinta nevoia noastra de a trai o viata cu sens si semnificatie, pe care ni le gasim prin incercarea de a face lumea un loc mai bun si printr-un trai dedicat serviciului si in scopul celorlalti, in mod dezinteresat.
Cand ne satisfcem aceste nevoi, simtim niveluri profunde de motivare si angajament. Acum invatam sa ne cream busola interna, care sa ne ghideze in luarea de decizii inaltatoare.
In realitate, oamenii nu opereaza la un singur nivel de constienta. Tindem sa ne concentram in jurul a trei sau patru niveluri. In mod normal, indivizii sunt concentrati pe primele cinci niveluri, in special pe Coeziunea interna, nivelul 5, in care cauta sensul vietii lor.
Exista mai multe exercitii si teste care te pot ajuta sa-ti identifici valorile personale.
Unul dintre chestionarele de valori personale este Modelul lui Richard Barrett despre care am vorbit si pe care il poti gasi aici:
Chestionar valori personale Modelul Richard Barrett
Iti mai recomand si urmatorul exercitiu in 2 pasi:
👉 In ce situatie din viata ta te-ai simtit fericit, implinit, plin de energie? Scrie cel puțin 5 situatii.
👉 In ce situatie din viata ta te-ai simtit nefericit, ca si cum ceva important din viata ta a fost atins? Scrie cel puțin 5 situatii.
👉 Ce valoare se afla in spatele fiecarei situatii din cele 2 categorii? Observa ce se repeta in cazul tau. Care sunt 5 valori care au stralucit in cazurile fericite sau au fost atinse in cazurile nefericite?
Valorile mele sunt…
👉 Acum scrie cate o valoare pe cate un biletel dupa ce ai rupt o foaie in 5. Renunta la 1 din cele 5 valori, apoi renunta la inca una din cele 4 si asa mai departe Stiu ca nu este un proces usor deoarece aceasta este greutatea valorilor in viata ta. Fa ultima alegere. Valoarea care a ramas este cea mai importanta acum.
Acesta este topul valorilor tale in functie de ordinea in care ai renuntat la ele. Cum te simti cu ele?
In momentul in care devi constient de valorile tale si incepi sa-ti traiesti viata in concordanta cu ele incepi sa vezi oportunitati in jurul tau, te simti mai fericit, dai mai usor peste oamenii potriviti care sa te ajute sa te dezvolti si sa ajungi la noi niveluri de constientizare.
Am mentionat ca valorile sunt precum o busola care ne ghideaza in viata. Insa daca nu le cunoastem nu avem cum sa identificam clar drumul nostru in viata. Nu putem raspunde la intrebari de genul: cine suntem in esenta, ce ne inspira si ne motiveaza cu adevarat, ce anume din actiunile celorlalti, care sunt in contradictie cu valorile noastre, ne fac sa explodam si sa ne enervam?
Atunci cand nu suntem aliniati cu valorile noastre nu suntem fericiti.
Putem fi ursuzi, suparati pe toti si toate neintelegand exact de ce sau crezand ca nu avem un motiv intemeiat pentru starea noastra.
Daca, spre exemplu, ai un job foarte bine platit, care iti place, casa, masina sau alte bunuri pe care ti le doresti, prieteni buni etc, insa simti ca nu esti in echilibru cu tine si fericit verifica ce valoare de baza nu este satisfacuta.
Poate ca la momentul actual valoarea cea mai importanta pentru tine este familia, iar daca locul de munca iti consuma mai tot timpul pe care ai putea sa-l aloci celor dragi probabil iti va fi mai usor sa iei decizia potrivita pentru tine astfel incat sa fii fericit si sa-ti satisfaci nevoie ta cea mai importana acum.
Important este sa descoperi si sa fii contient de valorile tale, iar apoi sa actionezi in consecinta pentru a lua deciziile potrivite pentru tine.
Contacteaza-ma pentru o sesiune GRATUITA de coaching!
Asa cum am amintit, valorile mele personale sunt curaj, atitudine pozitiva, asumare si responsabilitate.
Cand mi-au fost clare aceste valori si am inteles importanta lor pentru mine, mi-a fost mult mai usor sa iau decizii de genul:
👉 Sa renunt la un loc de munca care imi placea pentru antreprenoriat si ocazia de a face doar ceea ce-mi place, coaching si training. A fost nevoie de curaj, asumare si responsabilitate, insa, pana acum, as putea spune ca a fost una dintre cele mai bune decizii din viata mea.
👉 Sa scriu carti pentru copii despre Atitudine si importanta ei in vietile noastre. A fost nevoie de curaj, atitudine pozitiva, asumare si responsabilitate pentru a lansa intr-un an 2 volume din seria “Fetita Atitudine”.
👉 Sa accept ca o boala (ma confrunt cu sindromul oboseala cronica de cativa ani) nu este un impediment in realizarea visurilor mele profesionale si personale. Astfel am vorbit despre provocarile si beneficiile oboselii cronice in viata mea intr-un discurs TEDx. A fost nevoie de curaj si atitudine pozitiva pentru a fii vulnerabila in fata oamenilor.
👉 Sa incep o emisiune “De vorba cu Oana” la o televiziune online in care sa discut cu oameni faini despre educatie si dezvoltare personala. A fost nevoie de curaj si atitudine pozitiva sa fac ceva la care nu ma gandisem niciodata.
Cand mi-am constientizat valorile am ajuns sa inteleg ca nivelul de contientizare al oamenilor este diferit si actiunile lor, daca sunt in contradictie cu valorile mele, pot declansa reactii puternice in mine.
Trebuie doar sa identific ce valoare mi-au incalcat atunci cand ma enervez si vad negru in fata ochilor pentru a ma calma. Iar in momentul cand am constientizat acest lucru mi-a fost mai usor sa accept ca in spatele fiecarei actiuni perceputa negativ de mine este o intentie pozitiva din partea lor.
Iar uneori chiar trebuie sa renunt la oameni pentru a merge mai departe in viata si a face loc altora care ma pot ajuta sa ma dezvolt pe plan personal si profesional. Si am renuntat la oameni in timp pentru a fi fericita in propria mea viata.
Alaturi de credinte, valorile sunt factorii naturali care determina modul in care luam decizii.
Lucreaza cu credintele tale limitative si fii constient de valorile tale pentru a-ti ghida busola in directia potrivita calatoriei tale prin viata.
YUCEL TRAINING S.R.L.CUI: 41032018, J13/1704/2019, Constanta Romulus Petre Nr. 21